Днес е националният празник на България, на който отбелязваме 145 години от Освобождението. Събития

...
Днес е националният празник на България, на който отбелязваме 145 години от Освобождението. Събития
Коментари Харесай

Освирквания и руски знамена на честванията на 145 години от Освобождението

 Днес е националният празник на България, на който отбелязваме 145 години от Освобождението. Събития за честване на празника се организираха в цялата страна и в разнообразни точки по света. 
Честванията в София не минаха без напрежение. Президентът Румен Радев бе освиркан сутринта по време на церемонията по издигане на националния байрак пред Паметника на Незнайния войник. Докато президентът приемаше почетния часовой, от натрупалата се навалица се чуваха викове  " Радев, вън! " Непосредствено до формалната гала в София се организира и шествие с съветски флагове. В Пловдив също имаше сходна акция с развети съветски флагове.

''Недопустимо е над България да се веят други флагове, с изключение на родния трибагреник'', съобщи по-късно президентът Румен Радев на площад ''Народно събрание'' малко преди началото на тържествената заря-проверка, която е кулминационната точка на честванията. Той заяви, че през днешния ден наш дълг е да запазим историята от безродници и осквернители. ''Народ, който допусне да подменят историята му, е жертван да загуби свободата си. Нашето предопределение не е да я пренаписваме, нашата задача е да я съхраним, с цел да пребъде България'', прикани Румен Радев.

В тържествената заря - инспекция взеха участие Гвардейският внушителен духов оркестър и представителни блокове от състава на Националната гвардейска част. Командващ на тържествената заря инспекция беше бригаден военачалник Пламен Йорданов – шеф на щаба на Сухопътните войски. Премиерът Гълъб Донев също участва на тържествената заря-проверка.

По-късно Румен Радев ще бъде хазаин на обичайния формален банкет по случай националния празник в Централния боен клуб в София.

Честване по случай 3-ти март на връх Шипка

" Българската независимост има собствен връх и той се назовава Шипка. Всяка педя земя тук споделя трагичната история на българската независимост, пропита с кръвта и саможертвата на предците ни. Да носиш България в мозъка и сърцето си не е отживялост. И през днешния ден родината ни има потребност от своите опълченци по дух и своите идеалисти по душа. Които ще се отрекат и ще загърбят персоналните си ползи и желания и ще се отдадат на общонационалната идея за свободна, самостоятелна и мощна България. Това е наследството, което ни завещаха опълченците на Шипка ". Това съобщи министър-председателят Гълъб Донев, който взе участие в честванията на Шипка.

" Връх Шипка е свято място, което не търпи нечисти думи и недостойни действия. Връх Шипка е място, в което се стъпва като в храм - с религия в сърцето, самоуверено, само че безшумно, тъй като под нозете ни стоят костите на опълченците, които браниха този връх до финален мирис. Днес, когато честваме 145 години от Освобождението на България, ние се прекланяме пред паметта на хилядите знайни и незнайни българи, които, изправени пред избора независимост или гибел, избраха България, сподели още Донев. 

На 19 февруари 1878 година (ст.ст). в съветската основна квартира в турския град Сан Стефано (дн. Йешилкьой) е подписан Санстефанският кротичък контракт от съветските представители граф Николай Игнатиев и Александър Нелидов, а от страна на Османската империя - от Сафет паша (министър на външните работи) и Садулах бей, припомня Българска телеграфна агенция. За първи път Денят на освобождението на България се е чествал на 19 февруари 1880 година От 31 декември 1887 година 19 февруари стартира да се отбелязва като Ден на освобождението на България. След въвеждането на Григорианския календар в България през 1916 година за първи път празникът е маркиран по нов жанр на 3 март 1917 година и се е отбелязвал като формален празник до октомври 1951 година, когато е анулиран с Кодекса на труда. Еднократно денят е празнуван като формален празник през 1978 година във връзка на 100-годишнината от освобождението на България от османско робство. Честването на 3 март е възобновено през 1987 година, като до 1989 година денят се е отбелязвал като формален празник с решение на Юлския пленум от 1987 година на ЦК на БКП и на Министерския съвет. 

Датата на подписването на Санстефанския кротичък контракт - 3 март, е оповестена за народен празник на България с решение на Държавния съвет от 27 февруари 1990 година и на Народното събрание от 5 март с.г. и се отбелязва като Ден на освобождението на България от османско робство.

Поздравления

Държавният глава получи поздравления от генералния секретар на Организация на обединените нации, папата, краля на Обединеното кралство, президента на Германия, президента на Китай, императора на Япония, краля на Испания. Президентът на Русия Владимир Путин не ни поздрави. 

 
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР